Jak zrobić prawdziwy francuski Crème brûlée? Przepis podstawowy



Od jakiegoś czasu chodził za mną francuski deser Crème brûlée. W końcu postanowiłam się zebrać i go przyrządzić w domowym zaciszu. Nie wiem czy wszyscy wiedzą co to jest za deser, ale już szybko tłumaczę. Crème brûlée inaczej (przypalona śmietanka), to inaczej zapiekany deser przygotowany ze śmietanki 30%, żółtek, cukru, prawdziwej wanilii i z dodatkiem brązowego cukru. 

Deser zazwyczaj podajemy schłodzony w ceramicznych kokilkach (ramekinach).


Składniki
300 ml śmietanki 30% lub 36%
100 ml mleka
4 płaskie łyżki cukru
1 laska wanilii
4 duże żółtka

Przygotowanie
Mleko, śmietankę, cukier, żółtka oraz ziarenka wanilii wlewamy do miski. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką, aby wszystko się połączyło. 

Masę przelewamy do kokilek. Układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy wodą do połowy kokilek.  Wsuwamy do nagrzanego piekarnika w 100 st C i pieczemy ok. 45 minut.

Upieczony deser jest gotowy, kiedy poruszony po prostu nie trzęsie się jak galaretka. 

Wystudzone i zafoliowane desery wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie bierzemy papierowy ręcznik i delikatnie odsączamy nadmiar płynu z wierzchu deseru. DELIKATNIE!

Następnie posypujemy na wierzchu brązowym cukrem (ok. pół łyżeczki) i jeśli macie palnik gazowy karmelizujemy cukier na wierzchu, aż się rozleje na deserach. Jeśli nie macie wystarczy włączyć w piekarniku opcję grill i czekamy, aż się skarmelizuje cukier na deserach. Tylko musicie tego pilnować, aby wierzch się nie spalił. 

Deser gotowy! Jest to wersja bez gotowania i ubijania. Najprostsza jaka może być. Następnym razem przygotuję creme brulee z gotowaną śmietaną i napowietrzonymi żółtkami.

Ciekawa jestem czy znacie lub może kiedyś jedliście ten francuski deser?

Zestaw do zrobienia Crème brûlée można zamówić w FABRYCE FORM za ok 119 zł.
W skład zestawu wchodzą 4 sztuki kokilek wraz z palnikiem.


Fabryce Form znajdziecie również inne ciekawe akcesoria do pieczenia i dekoracji ciast.




SMACZNEGO!



Komentarze

  1. Nigdy nie robiłam, ale chętnie zrobię chociaż jedno podejście i zobaczę co mi z tego wyjdzie. Przepis wydaje się być dosyć prosty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi smaku - koniecznie muszę spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kilka razy jadłam, ale sama nigdy nie robiłam. Przepis jednak zapisałam :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Deser bardzo lubię, ale jakoś nigdy jeszcze nie skusiłam się, żeby zrobić. Zmobilizowałaś mnie i na pewno na dniach zrobię :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam kiedyś w kawiarni,myślałam że nie będzie mi smakował,że będzie mega słodki a tu było tak pysznie że aż teraz patrząc na Twój,ślinka mi w myślach cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smacznie wygląda :) muszę spróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nigdy nie przepadalam za tym deser, choc Twoj wyglada smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam, ale wygląda i zapowiada się niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam ciekawe czy mi by posmakowało 🤔

    OdpowiedzUsuń
  10. Deser wygląda przepyszenie! Nie będę ukrywać z chęcią przyrządziłabym sobie takie smakowitości.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widzę nic na przeszkodzie, abyś sobie przyrządziła taki deser w domowym zaciszu :)

      Usuń
  11. Jeszcze nigdy czegoś takiego nie robiłam :)Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie bym spróbowała, bo prezentuje się naprawdę smakowicie :D
    Pozdrawiam oraz dziękuję bardzo za odwiedziny ♥
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie robiłam i nie próbowałam. Muszę to nadrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie probowalam :( dzieki za przepis moze sie uda kiedys zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Myślałam, że to będzie skomplikowany przepis, a jest banalnie prosty.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy takiego deseru nie jadłam, ale chyba kiedyś muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam Crème brûlée, przebijanie się przez kruchą warstwę cukru sprawia mi mnóstwo przyjemności! Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy nie jadłam! A zapowiada się ciekawie :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy nie jadlam ale musze kiedys sprobowac :)


    makeupnoprofessional.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Ojej ale mam smaka. Deser jadłam, ale bardzo dawno temu w restauracji ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie przepadam za tym deserem.

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda smacznie muszę koniecznie spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam CRÈME BRÛLÉE, ale sama nigdy nie robiłam, nie mam sprzętu ;P chętnie bym Twoje zjadła

    OdpowiedzUsuń
  24. Jestem ciekawa jak to smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo lubię ten deser, ale sama nigdy jeszcze nie próbowałam go sama robić. Muszę wypróbować Twój przepis - koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Fantastycznie się prezentuje. Wstyd się przyznać, ale jeszcze nie jadłam tego deseru.

    OdpowiedzUsuń
  27. Zapisuję sobie i muszę spróbować, w domu nigdy nie robiłam, a bardzo lubię 😁🙂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na stronie *Natalia i jej świat* używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując przyjmujesz to do wiadomości i wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Zostawiając komentarz wyrażasz zgodę na gromadzenie danych osobowych zawartych w komentarzu takich jak np. nick, imię i nazwisko, adres e-mail. Dane te nie będą wykorzystywane przez Administratora Bloga. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz

instagram